A minap kezembe került egy régi írásom, amit még 2013-ban fogalmaztam saját szavaimmal és saját élményem alapján, úgy ahogy én a látogatás alapján megértettem az Üllői Oriflame Raktár működésének lényegét  🙂  Szó szerint adom közre, pontosan úgy, ahogy 2013. januárjában megfogalmaztam.  Fogadjátok szeretettel!  Mátrai Zsóka 

Raktárlátogatás Üllőn !

Az Oriflame üllői raktára 2012 februárjától szolgálja ki a magyar Szépségtanácsadókat.. Hallottam róla, hogy olyan fantasztikusan modern és automatizált, amit elképzelni se lehet, de a raktárt nem láttam.  A raktárváltozásból annyit érzékeltem, hogy a csomagok rövidebb idő alatt és szinte szedési hiba nélkül érkeztek, a termékellátás pedig kitűnővé vált. Azt is tudtam, hogy a raktár 8 országot szolgál ki ezen a magas színvonalon. Nemcsak én csodálkoztam, hanem az utóbbi egy évben elindított új Szépségtanácsadók is. Az Oriflame ilyen gyorsan szállít? A reggel 10 óra előtt leadott rendelések másnap, a napközben leadott rendelések rákövetkező napon vehetők át a postán? És a csomagban belül minden stimmel? Igen, így van. Mindez kellőképpen kíváncsivá tett, és azonnal jelentkeztem raktárlátogatásra, amikor erre lehetőség nyílt. Fényképezni sajnos nem lehetett, csak szavakkal számolhatok be a látottakról.

A raktárban jól szervezett munkafolyamat történik. A termékek a kamionokkal érkeznek, kifelé pedig postai szállításra kész csomagokban távoznak. Ami a be- és kifelé szállítás között történik, azt ismertük meg a látogatás során. Idegenvezetőnk, Erika, a raktár ügyfélszolgálat vezetője volt. Megtudtuk, hogy először minden rendelés kap egy kódszámot. Ez a kódszám minden fontos információt tartalmaz. Hány db doboz kell a csomagoláshoz? Merre induljon és merre haladjon tovább a doboz a futószalagon? Hol álljon meg, milyen terméket kell beletenni? Mikor van kész? Mindezeket tudja a folyamatot vezérlő kód. Az épület 16 000 négyzetméter, olyan nagy, mint egy pláza. Két fő része a tároló és a csomagoló.

A tároló félelmetes, a polcok 9 méter magasak, mintha épületek volnának. Rajta raklapok és dobozok milliméter pontosságú, pedáns rendben. Itt várakoznak az Oriflame termékek, amíg át nem kerülnek a csomagolóba. A csomagolóban kisebb polcok között végeláthatatlan hosszú görgős futószalag, rajta utazó sok-sok dobozzal. Néhol lépcsős felüljárók a futószalag fölött, és mindenhol targoncák, számítógépek, zöld pólós dolgozók, biztonsági őrök, kamerák és óriási tisztaság. A csomagoló részlegben a termékek elrendezése a vásárlási szokások alapján történik. Az egyik területen vannak a gyakran rendelt – gyorsan fogyó termékek. A másik területen a normál, a harmadikon pedig a ritkábban rendelt – lassan fogyó termékek. Ez azért fontos, mert a dobozok nem vonatozzák végig a teljes futószalagot, csak egy pontos útvonalterv alapján, optimális rövid úton utaznak. A szalagon vannak elágazások, irányítások, mint egy óriás terepasztalon.

Most jön a lényeg: hogyan történik a termékek dobozba pakolása? A raktár „pick by light” rendszerű – nekem legjobban ez tetszett. Nem kell apró kódszámokat bogarászni, a munkát fényjelzések vezérlik! A doboz folyamatosan utazik a futószalagon, és csak akkor áll meg, ha olyan termékhez érkezik, amiből vásárlás van. A doboz „lámpát kap” és megáll a futószalagon A lámpa felvillanó fénye jelzi, hogy melyik tárolóból hány termék kell. A fény azt is jelzi, hogy felülről kell szedni,
vagy jobbra illetve balra kell fordulni a termékért. A szedő kolléga a fény utasítása szerint a dobozba pakol, majd megnyom egy gombot. A doboz újra elindul és utazik a következő állomásig, ahol a fény újra felvillan. Amelyik termékből éppen nincs rendelés, a tároló előtt a doboz szép csendesen és fény nélkül továbbgördül. Az út végén, a minőség-ellenőrzés után, robotkarok zárják a dobozokat. A raktár világszínvonalú, a látogatás nagyon érdekes és hasznos volt, Megerősített abban, hogy nagyon jó Oriflame Szépségtanácsadóként dolgozni.

Mátrai Zsóka Direktor