Tippek az egészséges iskolakezdéshez. Akinek van iskoláskorú gyermeke, tudja, mekkora dolog a szeptemberi életmód-váltás. Hiszen tulajdonképpen ez is az, a nyári nagy szabadságból visszakerülnek a gyerekek a korlátok közé, a mindennapi mókuskerékbe… Fontos, hogy ilyenkor még jobban odafigyeljünk fizikai és lelki szükségleteikre! (Forrás: www.oriflamewellness.hu) 

1. Megfelelő alvásmennyiség
Az elegendő, jó minőségű alvás az egészség egyik alappillére. Nyáron általban kicsit lazábbak a napok, mivel későn sötétedik, a gyerekek is később kerülnek ágyba, ennek megfelelően később is kelnek. Az iskola megkezdésével természetesen vissza kell térni a normál kerékvágásba és biztosítani, hogy a gyerekek eleget aludjanak és kipihenten, időben keljenek reggel.
A legjobban úgy tudjuk segíteni ebben a kicsiket, hogy a lefekvést mindig ugyanarra az időpontra időzítjük és kialakítunk egy esti rutint, fürdéssel, esti mesével, énekkel vagy beszélgetéssel, hogy lehetősége legyen a gyermeknek megnyugodni, elcsendesülni, így könnyebben el tud aludni. Az elektronikus eszközöket már ne használjuk ilyenkor, ezek megzavarhatják az álmát. Nagyobbacska gyerekek érezhetik úgy, hogy igazságtalan a korai lefekvés, és még játszani szeretnének. Mutassunk példát nekik! Kerüljön korábbi időpontra az egész család vacsorája, más családtagok se kezdjenek olyan tevékenységbe, ami őt is érdekelheti, és csendesüljön el kicsit az egész lakás…

2. Egészséges ételek
Könnyű nyáron elszakadni a rendszeres étkezésektől, az egészséges ételektől, hiszen a strandon sok a kísértés, az egész napos lazaságban pedig sokszor csak bekapnak valamit a gyerekek és már szaladnak is vissza játszani. Ez nem is baj, de iskolaidőben fontos, hogy meglegyen a három főétkezés és mellette egészséges tízórait, uzsonnát is kapjon a gyermek. A reggeli ilyenkor még fontosabb, hiszen ha tápanyagokban gazdag, energiát biztosító étkezéssel indul a nap, könnyebben veszi a kicsi az akadályokat az órákon. Ezért ne csak egy kakaót igyon vagy kekszet majszoljon el, legyen vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag a reggeli, gyümölccsel, jó minőségű szénhidrátokkal, fehérjével. Az iskolai büféket sajnos nem kerülhetjük el, és itt nem biztos, hogy egészséges nassolnivalóhoz jut a csemete. Ezért csomagoljunk neki tízórait, hosszú nap esetén uzsonnát is, és beszéljük meg vele, hogy ezeket eszi meg elsősorban, és csak néha „bűnözik” a büfében. A vacsoránál pedig figyeljünk arra, hogy tápláló, de könnyű ételek kerüljenek az asztalra, hogy ne terheljük meg a pocakját lefekvés előtt.

3. Lelki béke
Sok gyermek izgul szeptemberben, hiszen ilyenkor minden megváltozik: az egész napos játék helyett koncentrálniuk kell, korán kelni, és gyakran teljesítménykényszert is éreznek az iskolában. A kulcs a sok beszélgetés és az empátia! Délután vagy este legyen egy meghitt félóra, amikor elmesélheti, mi történt aznap, milyen gondolatok, érzések dolgoznak benne. Hallgassuk végig, ne szakítsuk félbe és ne akarjunk minden mondat után azonnal tanácsokat adni neki! Sokszor elég, ha érzi, hogy figyelünk rá. Természetesen, ha kérdez, akkor megnyugtatóan, és semmiképpen sem szépítve az igazságot, válaszoljunk neki. Ha letagadjuk, hogy milyen nehézségek várnak rá (például dolgozatok, hosszú napok sok tanórával), akkor csalódni fog, amikor ezekkel szembesül. Inkább mondjuk el őszintén, mire számíthat és erősítsük meg abban, hogy meg fog tudni birkózni a feladatokkal, és hogy mi mindig ott leszünk mellette és segítünk bármiben. Tudatosítsuk benne az iskola jó oldalait, hiszen örömforrás is lehet: találkozhat a barátaival minden nap, sikerélményeket élhet át és érezheti a fejlődés örömét. Beszéljük meg vele, milyen kikapcsolódási lehetőségek vannak, játszóterezés az osztálytársakkal hazafelé, vagy családi program hétvégén? Hagyjuk, hogy kiválassza, melyikhez van kedve!

4. Napi rutin
Ha a gyermek tudja, mire számíthat a nap során, az nagy biztonságérzetet tud adni neki, és azt is megelőzhetjük, hogy feltornyosuljanak a feladatai. Már az iskolába való eljutás és hazaút is fontos, hogy biztonságban és stresszmentesen történjen. Ha nem mer még egyedül nekiindulni, ne erőltessük, inkább kísérjük el, vagy szervezzük meg, hogy például valamelyik kis barátjával együtt tudjon közlekedni.
Az iskolából hazaérve legyen egyértelmű, hogy mi következik. Egy kis pihenés? Játék? Házi feladat? A sorrendet együtt érdemes kialakítani, úgy, hogy neki a legkényelmesebb legyen, hiszen ekkor tudja ő is könnyebben betartani. Manapság sok különórára járnak a gyerekek, nyelveket tanulnak, sportolnak, ami természetesen hasznukra válik, de csak akkor, ha nem visszük túlzásba! Nem egyformák a gyerekek, van, aki akár minden nap szívesen megy valamilyen foglalkozásra, és olyan is van, akinek szüksége van arra, hogy legyenek napok, amikor nem történik semmi extra, nincs plusz program, és nyugodtan eltölthet egy kis időt otthon. Beszélgessünk vele sokat, figyeljünk a visszajelzéseire és ha úgy látjuk, hogy túl van terhelve, próbáljunk meg valamit átszervezni, valamiről lemondani, hogy legyen ideje a gyermeknek feltöltődni, pihenni is.