Bemutatjuk, miért nehéz ellenállni az ételek csábításának?
Forrás:  www.oriflamewellness.hu

Az Oriflame Wellness termékekről olvass tovább itt vagy a Szépségtanácsadó Blog következő bejegyzésében

Gondolj bele, milyen óriási változások történnek az ipar, a kommunikáció vagy az élet bármely más területén akár csak néhány évtized alatt is. Ehhez képest talán meglepő, hogy az emberi agy működése évezredek alatt sem változott sokat.

Van egy területe, amit jutalmazási központnak neveznek. Ennek a területnek a feladata, hogy támogassa a létfontosságú folyamatokat azáltal, hogy amikor olyat teszünk, amely szükséges az életben maradáshoz vagy a fejlődéshez, jó érzést kelt bennünk. Ezáltal ezt a cselekedetet mindig ismételni akarjuk majd, így folyamatosan fenntartva az adott létfontosságú funkciót.

Természetesen az evés ilyen cselekvésnek számít. Már évezredekkel ezelőtt kialakult az agynak ez a területe, hiszen a táplálkozás elengedhetetlen volt a túléléshez, és az éhhalál reális veszedelmet jelentett az emberi faj számára. Így kialakult egy szoros kapcsolat az étel és az örömérzet között.

Az agy nem képes elemezni az ételek összetevőit, de hármat felismer: a sót, a zsírt és a cukrot. Ezek mindenképpen szükséges tápanyagok az emberi szervezet számára, és ha az ősember példájára visszatérünk, nem csoda, hogy ezek aktiválják a jutalmazási központot. Hiszen a természetben ezek az összetevők igen kis mennyiségben találhatóak meg, a cukor legfeljebb a gyümölcsökben, a só szinte alig, és a zsír is nehezen hozzáférhető táplálék egy ősember számára.

Ezért az agy arra serkenti az embert az örömérzet generálásával, hogy újra és újra, minél többet vegyen magához ezekből a tápanyagokból, hiszen a szervezet számára szükségesek.

Ez a folyamat nem sokat változott azóta sem, bár a táplálkozásunk lényegesen eltér az ősemberétől. Az iparosodás során elérhetővé vált a só, a cukor és a zsír bármilyen mértékű előállítása, így a mai ember bőven el van látva ezekkel a tápanyagokkal. Az agy azonban még mindig arra ösztönzi, hogy többet és többet egyen ezekből.

A jutalmazási központ folyamatos ingernek van kitéve, hiszen természetellenes mértékben fogyasztunk sót, cukrot és zsírt. Sőt, ezeket sokszor egyszerre juttatjuk a szervezetünkbe. Ezért van az, hogy bizonyos ételeket ha egyszer elkezdünk enni, alig tudjuk abbahagyni. Ilyenek például:

  • csokoládé (zsír+cukor)
  • burgonya chips (zsír+cukor+só)
  • szószok, mint például ketchup (cukor+só)
  • sózott magvak (zsír+só)
  • sütemények, kekszek (zsír+cukor+só)
  • fagylalt (zsír+cukor)

Így az agyunk jutalmazási központja, melynek alapvető célja, hogy megóvjon az éhhaláltól, végül arra sarkall, hogy olyan ételeket együnk, melyek örömet okoznak, azok helyett, melyek értékes tápanyagforrást jelentenének.

Mit tehetünk ez ellen?

Ne várd meg, hogy nagyon éhes legyél és beinduljon a sóvárgás az ételek iránt. Ez arra ösztönöz, hogy olyan ételeket válassz, melyek aktiválják a jutalmazási központot. Ehelyett tartsd fenn a megfelelő vércukor-szintet, néhány egészséges nassolnivalóval.

Próbálj minél több feldolgozatlan élelmiszert enni, természetes formában, ami nincs feldúsítva cukorral, sóval és zsírral.

Ne tarts otthon egészségtelen ételeket.

Ha nagyon szeretnél valamilyen édességet vagy sós falatot enni, válassz egészséges változatot, mint például aszalt gyümölcs vagy kölesgolyó,
vagy Oriflame Wellness-szelet

És ami nagyon fontos: ne hidd el saját magadnak, ha azt gondolod, „csak egy kockát/falatot eszem belőle”. Ahogy a fentiekből láthatod, az agyad arra fog ösztönözni, hogy többet és többet egyél. Komoly akaraterőre van szükség, hogy ennek ellenállj, így egyszerűbb, ha el sem kezded enni túl sós, cukros vagy zsíros ételeket.

Nassolj egészségesen – Oriflame Wellness-szelet!
25385 Wellness-szelet csokoládédarabokkal (7 szelet egy csomagban!)  280 g
25386 Wellness-szelet bogyós gyümöcsökkel (7 szelet egy csomagban!)  280 g

Erről szól a következő bejegyzés a Szépségtanácsadó Blogban.

Oszd meg ismerőseiddel is a bejegyzést!